top of page

Влада финансира конзервативни портал?

За мање од три године, издавач бриселског новинског портала The European Conservative добио је 1,6 милијарди форинти (4,2 милиона евра) од мађарске фондације, открио је портал Слободна Европа, на мађарскм језику.Издавач конзервативног политичког часописа на енглеском језику The European Conservative регистрован је у Будимпешти, а његов главни уредник је Алвино-Марио Фантини. Према Слободној Европи, део новца који је издавач примио од државно финансиране фондације Лајош Баћањи (БЛА) дат је у посебне сврхе, не само за оперативне трошкове часописа. То је укључивало покретање онлајн сервиса вести на веб страници часописа и изнајмљивање канцеларије у Бриселу. Заузврат, издавач је обећао да ће Европски конзервативац постати „водећи европски информативни портал“ и помоћи у изградњи европских конзервативних заједница.


Слободна Европа сазнаје да је група европских десничарских политичких филозофа некада водила интерни билтен под истим именом. Андраш Ланци, садашњи повереник провладиног колегијума Матијас Корвин (МЦЦ), такође је био укључен у рад билтена. У чланку се додаје да је БЛА раније била приватна фондација са везама са Фидесом, а да од 2015. па надаље добија све веће износе из државног буџета, преко кабинета премијера.


Нови закон је 2021. године преместио БЛА у категорију организација од јавног интереса, које обављају јавне послове независно од владе и морају се финансирати из јавних фондова. Само ове године БЛА је добила више од девет милијарди форинти (23,7 милиона евра) из јавних средстава.

Comments


bottom of page