top of page

Влада: Фудан не узима простор Студентском граду

Пројекат Јужна градска капија Будимпеште ће, кажу у влади, укључивати реализацију оба пројекта које опозиција и део јавности у тренутно сматрају међусобно супротстављеним: изградњу Студентског града за мађарске високошколце и кампуса кинеског Универзитета Фудан.


Министар за иновације и технологију Ласло Палкович, који је задужен за решавање проблма насталих после најаве изградње Фудана, рекао је да овај кинески универзитет неће бити изграђен на простору који је предвиђен за мађарски Студентски град, што опозиција већ дуже време тврди. Концепт развоја тог подручја није се суштински променио, рекао је министар на свечаном саопштавању резултата међународног тендера за пројекат изградње нових објеката. Он је истакао да је изградња Студентског града од почетка била намера владе.


Напоменуо је да је влада још 2017. године усвојила стратегију развоја Студентског града, у вредности од 220 милијарди форинти. Министар је рекао да се Фудан сматра једним од 34 најбоља универзитета на свету и додао да ће отварање капуса у Будимпешти донети корист и Мађарској и Кини.


Заменик државног секретара Домонкош Шнелер рекао је да програм Јужна градска капија има за циљ ревитализацију занемарене локације на северном крају аде Чепел и суседних подручја у 9. округу, изградњу моста преко Дунава, као и стварање велике зелене површине, у правцу града.

bottom of page