top of page

Влада: „Штрајк просветара дело левице“

Министарство за људске ресурсе (ЕММИ) одговорило је на најаву штрајка упозорења од стране Синдиката просветних радника (ПС) и Демократског синдиката просветних радника (ПДС) 31. јануара. "Право на образовање је основно људско право, које би било озбиљно нарушено потпуном обуставом наставе“, истиче министарство.


Миклош Кашлер, министар за људске ресурсе

Данас су одржани разговори представника два главна синдиката просветних радника с једне, и заменика државног секретара за јавно образовање са друге стране. Како је саопштено, главне теме биле су укидање обавезне вакцинације за наставнике и повећање плата у том сектору. Међутим, како није пронађено одговарајуће решење, синдикати су позвали своје чланове на штрајк упозорења. Синдикалци кажу да им је „понестало стрпљења“.


Жужана Сабо, председница Синдиката просветних радника, рекла је да су „веровали да се проблеми у образовању могу решити за преговарачким столом", али да сада виде да морају да предузму "много озбиљније кораке“.


Као одговор на најаву наставника, ЕММИ је издао саопштење у којем се каже: "Јасно је да су штрајкови наставника најављени за јануар и март, кампања левице. У свакој предизборној кампањи левица вуче конце наставничких синдиката и тера их да предузму политичку акцију“.


Министарство истиче да је "хиљаде наставника изгубило посао под левичарском владом", али „синдикати под утицајем Ђурчанске партије сада најављују штрајк". Додаје се да ће влада након свеобухватног програма повећања плата наставника, повећати број запослених за још 10%.


"Веће плате ће добити већ у јануару, након чега ће уследити још једно повећање, 2023. године. Синдикални лидери су тражили да се јануарско повећање плата одложи, а такође су одбили понуду владе за 200.000 форинти додатка за исхрану и друге потребе радника, што показује да не траже споразум“, истакло је министарство, које наводи да "ни наставници нису доследни по питању вакцинације".


"По нашем мишљењу, право на образовање је основно људско право, које би било озбиљно нарушено потпуном обуставом наставе“, наставља се у саопштењу ЕММИ-ја, уз напомену да би разговори могли да буду настављени 12. јануара.

Comentarios


bottom of page