top of page

Владимиру Кецмановићу "Виталова" награда

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском језику у 2022. години припала је писцу Владимиру Кецмановићу за роман "Кад ђаволи полете", у издању Лагуне, саопштила је данас компанија Витал.Кецемановићев роман изабран је гласовима чланова жирија Драгана Јовановића Данилова и Владимира Гвоздена, док се Драган Бабић определио за наслов "Клара, Клариса" Маријане Чанак, каже се у саопштењу.


У конкуренцији су били поема "А хтела сам" Маје Солар, песничка збирка "Филателист" Небојше Лапчевића и роман "Астал тиш риба фриш. Живот песника: политицал нигредо" Слободана Тишме.


"Роман 'Кад ђаволи полете' издваја се због смелости да се отисне у сфере врло сложених питања структура и вредности нашег света у којем су улоге унапред расподељене, а одговорности, по лажној али делотворној нужности, увек или превише често пребачене на погрешне адресе", оценио је жири.


Кроз врло занимљиву наративну оптику у којој главни јунак романа не проговара, Владимир Кецмановић је одрешио "ђаволе", гротескно-реалистичке ликове савременог, загушљивог света чија је безобзирност управо онолико велика колико често се они позивају на "морал", односно на властиту "безгрешност", задобијену захваљујући неконтролисаној похлепи за новцем и влашћу, преноси Танјуг.


Награда „Златни сунцокрет“ за књигу године, позната у јавности као Виталова награда, додељује се двадесет и шести пут, а подсећамо да су међу досадашњим добитницима Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак, Тања Ступар Трифуновић, Енес Халиловић и Драган Великић. Прошлогодишња добитница је Милица Вучковић за роман Смртни исход атлетских повреда.


Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена крајем фебруара месеца у Београду.

bottom of page