top of page

Владин план фиксирања цена пред испитом

Цене гаса би могле да порасту и до 60 одсто током зимске грејне сезоне, према последњем саопштењу Гаспрома. Ово би могло да учини енергетску кризу још критичнијом у земљама које користе руски гас – укључујући и Мађарску.Током летњих месеци, Гаспромов европски извоз гаса опао је за 59%. Од средине јуна до краја јула, Гаспром је смањио испоруке гаса Немачкој на Северном току 1 за око 60%, због проблема са турбинама. Убрзо након тога, ово је додатно смањено, услед чега тренутно шаље само 20% капацитета у Немачку на овој веома важној релацији.


Као резултат свега овога, цене гаса на европским берзама су од средине јуна поново почеле да расту, у распону од око 80-90 евра/MWh. "Уз пораст последњих дана, сада смо у распону изнад 220 евра, иако је пре годину дана био испод 50 евра", преноси Портфолио.


Према саопштењу Гаспрома објављеном у уторак, цена природног гаса је достигла 2.500 долара за 1.000 кубних метара, а ове зиме би могла да пређе 4.000 долара. Овим Гаспром предвиђа додатно повећање цене гаса од најмање 60 одсто до зиме. То би довело до веома тешке ситуације на тржишту гаса у зимском периоду.


Поред тога, то би такође могло заменити нови мађарски систем режијских трошкова, што значи да влада можда неће моћи да понуди преференцијалну цену чак и онима са исподпросечном потрошњом. Шта ће онда бити са смањењем режијских трошкова у Мађарској?


Гаспромов сигнал могао би да има веома озбиљне негативне последице по недавно објављена правила на мађарском тржишту гаса. Зимски раст цена гаса на берзи и повећање трошкова набавке гаса од стране Мађарске, представљало би огроман додатни терет за државу, јер продаје гас становништву за 102 форинте (0,25 евра) по кубном метру, као део смањења режијских трошкова. Ако неко прекорачи лимит, цена кубног метра природног гаса је 732 форинте(1,80 евра), што ће још порасти у октобру на 752 форинте (1,85 евра).


У међувремену, Руси су почетком ове недеље истакли да би цене гаса могле да буду око 1600-1700 форинти (3,94-4,18 евра) током зиме. Тржишна цена за следећу годину биће одређена око Божића - извештава Független Hírügynökség, уз напомену да био она могла бити знатно виша од тренутне цене, ако се оствари повећање од 60 одсто које је предвидео Гаспром.


С обзиром на то да се природни гас користи и у термоелектранама, могла би да поскупи и струја. Све то може изазвати додатне потешкоће у целом владином систему смањења режијских трошкова у Мађарској. Мађарска домаћинства би тако могла да се суоче са изузетно тешком ситуацијом. По свему судећи, грађани ће морати да троше велики део својих прихода на режијске трошкове, у време када је општа инфлација измакла контроли и када све врсте роба константно поскупљују.

Comments


bottom of page