top of page

Власти бране одлуку о затварању граница

Реагујући на критике које је Мађарској упутила ЕУ, због затварања државних граница, шеф дипломатије Петер Сијарто каже да су рестриктивне мере које се сада примењују на мађарским границама због епидемије корона вируса, од суштинске је важности за безбедност грађана, њихових породица и економије.


У изјави објављеној на Фејсбуку, Сијарто је објаснио да су "последњих месеци вести из иностранства углавном говориле о могућности другог таласа епидемије, а данас се може рећи да је то стварност, јер европски и глобални подаци показују да број заражених убрзано расте".


Нагласио је да је ради очувања позитивних резултата "које је мађарски народ од пролећа до сада постигао", било потребно предузети мере којима је "ограничен улазак у Мађарску". Да то није учињено, био би знатно већи ризик од уношења инфекције у земљу, а затим би морале да буду уведене озбиљније мере, које би изазвале потешкоће за мађарски народ, породице и економију, истакао је министар.


Он је потврдио да се мора одржавати функционисање економије, па ће запослени и даље путовати на посао, уз потребне мере безбедности. Сијарто каже да је разговарао са надлежнима у суседним земљама и уверио их да ће Мађарска ублажити или укинути садашње мере, уколико дође до позитивних промена у погледу броја заражених короном.

У Мађарској је у последња 24 сата потврђен 301 нови случај корона вируса, а преминула је једна особа, објављено је на владином сајту за праћење епидемије. Тренутно су активна 2.373 случаја. Од почетка епидемије у Мађарској су потврђена 6.923 случаја корона вируса, а преминуло је 620 особа.

bottom of page