top of page

Војна сарадња Словеније и Мађарске

Недавни догађаји у Француској и терористички напади у Бечу показали су да је потребно извршити припреме за одржавање мира, безбедности и стабилности, изјавио је данас мађарски министар одбране Тибор Бенко након разговора са својим словеначким колегом Матејем Тонином, у Будимпешти.


Осврћући се на недавна убиства у Француској и оружане нападе у Бечу у понедељак увече, Бенко је рекао да је Мађарска започела унапређење својих оружаних снага како би заштитила грађане Мађарске од могућих напада терориста.


„Не можемо дозволити да наша деца и унуци одрастају у таквом окружењу“, рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре.


Словеначки министар одбране честитао је мађарском министру и његовом тиму на постигнућима у војном развоју. Матеј Тонин је рекао да је приликом састанка било речи и о сарадњи у формирању војне болнице у Малију, на северу Африке, као и о "извориштима миграције, који су важан фактор и европске стабилности и мира".


Словенија је, како је рекао, спремна да испоручи у Мали опрему и технолошку подлогу, док би Мађарска била једна од земаља која шаље медицинско особље.


Бенко је рекао да Мађарска разматра могућност да учествује у том пројекту. Како је истакао, Мађарска жели да ојача своје присуство у северној Африци, посебно у региону Сахел, који се бори са проблемима који имају директан утицај на Мађарску и Европу.

bottom of page