top of page

Војска рачуна на ИТ индустрију

Сарадња војске, националне одбрамбене индустрије и ИТ сектора резултираће савременом војском која испуњава захтеве 21. века, рекао је министар одбране на информатичкој конференцији на Балатону.



Криштоф Салај-Бобровнички, је рекао је да, иако је одбрамбена индустрија имала водећу улогу у иновацијама, њена открића су се ширила на цивилни свет, па се десило да се "стартапови сада пробијају у свет војске” захваљујући могућностима које нуди дигитализација.


Он каже да је обнова и стварање јаке и ефикасне војске почела "од нуле", након што је Фидес преузео власт 2010. године, а да је развој заснован на европској одбрамбеној индустрији учинио мађарску војску компатибилном са НАТО-ом. Мађарска је, приметио је, већ међу земљама НАТО-а које троше 2 одсто БДП-а на одбрану. Али имајући у виду рат у суседству Мађарске и притисак илегалне миграције, више од 2 процента мора бити потрошено на задатке везане за одбрану, додао је он.


Када је реч о набавци опреме, он је навео да се проширују производни капацитети одбрамбене индустрије земље, а војни развој укључује и јединствен систем дигиталне интеграције. Како је истакао, иновациони задаци укључују стварање нових интегрисаних дронова и комуникационих технологија, а космичке технологије за надзор земље су такође важни аспекти развоја.


Мађарски институт за истраживање иновација у области одбране биће подршка Министарству одбране и фокусираће се на иновацијски екосистем, са војне тачке гледишта, најавио је Салај-Бобровнички.

コメント


bottom of page