top of page

Војске земаља у региону евакуишу сународике из Кине

Све већи број држава Европе и света ангажује војску за евакуацију и прихват људи из Kине поводом епидемије Kорона вируса, а прве земље региона које су придружују томе су Мађарска и Румунија.

У специјалној мисији румунског Ратног ваздухопловства ове недеље су транспортним авионом "Ц-27Ј Спартан", са опремом за медицинску евакуацију и одељком за изолацију, из Немачке у Букурешт пребачене две особе које су претходно боравиле у Kини. Обе су смештене у карантин у трајању од 14 дана.


Према наводима румунских медија, град Букурешт одредио је посебан објекат за прихват и смештај особа у карантину. Зграда на неидентификованој локацији предвиђена је за смештај до сто људи.


Мађарска је такође ангажовала ратно ваздухопловство за превоз својих грађана који су боравили у угроженим подручјима и формирала специјалну радну групу за борбу против корона вируса. Другог фебруара авионом "Ербас А319" Мађарског ратног ваздухопловства из Француске је у Будимпешту пребачено седморо држављана ове земље.


До сада најбројније евакуације из Kине у Европу до сада су извеле Француска, Велика Британија и Немачка, а глобално САД и Јапан. Улога оружаних снага варира од државе до државе: од ваздухопловне евакуације, прихвата на земљи, организације карантинског смештаја па до медицинског надзора. Француска је тако у првом лету у ваздухопловну базу Истр на југу земље из Kине пребацила око 200 француских држављана, а путници су смештени у карантин у летовалишту у близини Марсеља.


Влада Уједињеног Kраљевства је специјалним чартер летом 30. јануара пребацила из Kине 150 Британаца и педесетак особа из других делова Европе, док Берлин екстензивно користи војне ресурсе у ванредној ситуацији а своје држављане из Kине смешта у војну базу Гемерсхајм код Штутгарта.


Италија и Турска такође су ангажовале ратно ваздухопловство за евакуацију својих држављана, док је Русија ангажовала војни транспортни авион Ил-76 за пребацивање 144 особа које је сместила у одмаралиште у сибирској области Тјумен, које такође обезбеђује војска.


На глобалном нивоу највећи ангажман војске у збрињавању суграђана из епицентра епидемије у Kини организовале су САД. Пентагон је Министарству здравља за потребе карантинског смештаја ставио на располагање војне базе широм северноамеричког континента. Укупно шест ваздухопловних база користи се за прихват евакуисаних и карантин – Марч, Тревис и Мирамар у Kалифорнији, Форт Kарсон у Kолораду и Лекленд у Тексасу.bottom of page