top of page

Вртићи отварају врата 11. маја

Заменица директора Института „Батут” Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да је одлука о раду вртића од 11. маја донета уз процену да ризик за децу приликом боравка у таквом колективу није већи него иначе, у породичним условима, те да ће вртићи, као и до сада, морати да спроводе све мере предострожности.


„Ниједна мера није донета да било који сегмент наше популације стави под неки већи ризик”, нагласила је Дарија Кисић Тепавчевић на прес конференцији. Она је навела да су се надлежни приликом одлучивања водили и искуствима других земаља у претходном периоду, које су увеле мере, као и сазнањима медицине засноване на доказима да и деца могу да се инфицирају, али да немају никакве или имају благе облике клиничког испољавања.

Кисићева је истакла да је у Србији код 100 деце потврђено присуство вируса, да је већина њих оздравила, а имала је или никакве или благе симптоме, сличне прехлади. У КБЦ „Др Драгиша Мишовић” налази се каже 49 деце, код којих је потврђено присуство вируса.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић такође је истакао да ће вртићи водити рачуна о мерама предострожности, мораће да поштују све инструкције и да имају дезобаријеру на самом уласку. Такође, пренео је да има најава да велики број родитеља неће дати дете у вртић одмах, јер ће или у договору са послодавцем или некако направити такав распоред да могу да буду са децом.

Он је указао да ћемо морати децу почети да учимо како се штити од вируса, зависно наравно од узраста, што, додаје, јесте велики задатак за неговатеље, васпитачице у вртићима. „Јер, морамо да схватимо да живот неће бити као пре пандемије, морамо се сви припремати за те услове”, рекао је Тиодоровић.

На питање како ће изгледати продужени боравак, Тиодоровић је рекао да нема велике разлике у мерама које треба да се спроведу у боравцима и у вртићима, с тим што ће, примећује, деца до 12 година можда лакше усвајати препоруке, од мале деце у обдаништима.

„Сви се морају трудити да буду у мањим групама, да се обезбеди дистанце, а васпитачи морају да буду ти који ће их учити како да се понашају, јер је важно да их већ у том узрасту томе научимо. Зато је потребно да их и уче, а не само да их чувају”, рекао је Тиодоровић.

bottom of page