top of page

Врњачка Бања спремна за 45. филмски фестивал

Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи по 45. пут ће бити отворен 13. августа филмом „Нечиста крв - Грех предака”, снимљном према сценарију Војислава Нановића, у режији Мулутина Петровића.


У Главном такмичарском програму до 17. августа биће приказано девет нових домаћих филмова, а прве вечери ће бити приказан и најновији пројекат „Јужни ветар 2: Убрзање” према сценарију тандема Милош Аврамовић - Петар Михајловић, који стоје и иза првог дела тог успешног филма и истоимене ТВ серије из 10 епизода.


Такође, на програму су и остали познати филмови - „Једини излаз” сценаристе Марка Поповића, у режији Дарка Николића, „Оаза” према сценарију и режији Ивана Икића, „Лихвар” сценаристе Страхиње Маџаревића, у режији Немаће Ћеранића, „Жив човек” Милене Марковић (сценаристкиња) и Олега Новковића (редитељ), „Пролећна песма” редитељке Наталије Аврамовић, која потписује сценарио са Љубинком Стојановић.


У конкуренцији су и наслови из 2020. године - „Викенд са ћалетом” сценаристе и режисера Мирослава Момчиловића, као и „Име народа” Милована Витезовића, у режији Дарка Бајића. Филмови епохе као што су „Нечиста крв” или „Име народа” су специфични из разлога што имају више сценариста, односно драматуршких обрада.


Тако је филм према делима Боре Станковића рађен према старом сценарију редитеља Војислава Нановића (1922-1983), којег је после неколико деценија пронашао редитељ Милутин Петровић, а тај сценарио „Нечисте крви” је адаптирала позната драматуршкиња Милена Марковић, која се такмичи са филмом „Жив човек”.


Биографска историјска драма о Светозару Милетићу „Име народа” рађена је према позоришној драми „Светозар” Милована Визезовића, који је и написао веома обиман сценарио за филм, који су онда обрадили редитељ филма Дарко Бајић и Коста Пешевски.


Оба остварења су реализована и као серије, и док је „Име народа” већ приказан као мини серијал из пет епизода, „Нечиста крв” из 10 наставака ће тек имати ТВ премијеру након биоскопске дистрибуције, саопштила је дирекција ове манифестације.


bottom of page