top of page

В4: Желимо Јужну Кореју као партнера

Лидери земаља Вишеградске групе позвали су данас председника Јужне Кореје Мун Џае-ина, са којим су се састали у Будимпешти, да размотри улагање у брзу железничку линију која повезује мађарску престоницу и Варшаву, главни град Пољске.


Мађарски премијер Виктор Орбан, који је био домаћин корејском председнику и премијерима Вишеградске четворке (В4), коју чине Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, рекао је на заједничком брифингу за медије да је потенцијална инвестиција у ту железницу „највећи заједнички подухват земаља В4”.


„Јужна Кореја је развила технологију у овој области, а саобраћајни коридор југ-север у Европи није остварив ако главни градови (В4) нису повезани брзом железницом”, рекао је Орбан, додајући да улагање у брзу пругу дужине 800 км има за циљ да смањи време путовања са садашњих 12 на пет сати.


Он је изразио наду да ће јужнокорејска индустрија бити заинтересована за тај пројекат.

До самита лидера В4 и Муна долази на измаку његове деветодневне турнеје по Европи, током које је учествовао на самиту Г20 у Риму и климатском самиту УН ЦОП26 у Глазгову.


Сви лидери В4 су данас на брифингу у Будимпешти истакли јачање билатералних односа и трговинске размене с Јужном Корејом, која је, према Орбановим речима, порасли за 40 одсто у последњих пет година и достигла рекордних 20 милијарди долара у 2020.


Мун је назвао Вишеградску групу "новим европским производним чвориштем у успону" и истакао да је та група други највећи трговински партнер и највећа инвестициона дестинација за Јужну Кореју у Европској унији. Производња батерија за електрична возила је „главни покретач наше билатералне сарадње која је све јача”, рекао је Мун и додао да ће Јужна Кореја преузети „водећу улогу” у развоју транспорта, енергетике и инфраструктуре у земљама В4.


Пољски премијер Матеуш Моравјецки је рекао да више од 30 одсто укупног јужнокорејског извоза у ЕУ завршава у земљама В4, напоменувши да су економије ове групе отворене и „очекујемо да и наши партнери буду отворени”.

bottom of page