top of page

В4 заједно контролише ваздушни простор

Земље чланице Вишеградске групе сарађују у блиском савезу, рекао је мађарски министар одбране у понедељак на састанку министара одбране те групе у Словачкој, где су потписали споразум о контроли ваздушног простора.Према споразуму, Мађарска, Пољска и Чешка ће сарађивати у одбрани словачког ваздушног простора до краја 2024. године, рекао је Криштоф Салај-Бобровницки. У саопштењу министарства наводи се да је Салај-Бобровницки рекао да је споразум знак да је Вишеградска група „жива и здрава, да је способна и спремна да настави да ради за безбедност и добробит региона” у време када многи најављују њену пропаст.


Рат у суседној земљи, који је погодио регион теже од других, чини сарадњу још важнијом, рекао је он. Првог дана састанка, у разговоре се укључио и државни секретар Немачке, важног савезника, који ће размотрити најхитнија питања одбране, рекао је он.


Јачање одбрамбених капацитета је у заједничком интересу држава чланица В4, рекао је Салај-Бобровницки. Оне се редовно консултују о мерама НАТО-а за јачање источног крила, у процесу у којем В4 има важну улогу, рекао је он.


Још један важан пројекат „је редовно распоређивање борбене групе В4 ЕУ, која је по трећи пут била у приправности у првој половини 2023. године“. Министри су такође разговарали о утицају рата на регионалну безбедност и могућностима групе да подржи Украјину.


Салај-Бобровницки је рекао да, иако Мађарска чини све што је у њеној моћи да ублажи хуманитарну кризу, земља, НАТО и ЕУ имају сопствени интерес да посредују у миру. Мађарска и даље одбија да пружи оружану помоћ Украјини. Док вишеградске земље имају различите погледе на пут ка миру, „у току су дијалог и сарадња о питањима прагматичне политике“, рекао је он. Чешка ће 1. јула преузети ротирајуће председавање групом.

bottom of page