top of page

Гас из Мађарске због квара у Бугарској

Јавно предузеће "Србијагас" је због пуцања цеви у компресорској станици на гасоводу у Бугарској и прекида испоруке тог енергента Србији, интервентно увезло пет милиона кубних метара гаса из Мађарске, изјавио је генерални директор Душан Бајатовић.


Бајатовић је додао да ће данас до касног поподнева бити стабилизовани сви системи у снабдевању гасом у Србији.


- Србијагас је обезбедио интервентне количине гаса из Мађарске интервентним увозом од пет милиона метара кубних гаса. И заједно са оним што можемо да произведемо у Банатском двору вратићемо систем у потпуности на параметре који су нормални за рад система за све потрошаче, и домаћинства и индустрију - рекао је Бајатовић.


Додао је да је Србијагас у могућности да интервенише и сутра ако буде требало, пошто још нема тачних података када ће бити завршена поправка гасног система у Бугарској.

Бајатовић каже за Тањуг да је јутрос после три сата дошло до пуцања цеви у рејону компресорске станице Провадија у Бугараској због чега је прекинута испорука гаса ка Румунији и ка Србији.


- У међувремену је правац према Румунији највећим делом оспособљен, а што се тиче правца према Србији, ради се на санирању пукотине на цеви. То је изазвало поремећај у српском систему због недостатка гаса - објаснио је Бајатовић.


Од 16 часова сви системи у Србији биће враћени на оне параметре у снабдевању гаса који су нам потребни, поручио је Бајатовић.


Додаје да је незахвално давати процене када ће Бугари отклонити квар и да тренутно не постоје тачне информације.


- Оно што можемо да очекујемо најбрже да се деси, јесте да се сутра ујутру после шест часова стабилизују испоруке из Бугарске. Ако се то не деси, Србијгас ће и даље вршити интервентан увоз гаса из Мађарске или Аустрије. Стручне службе Србијагаса раде на томе - навео је Бајатовић.


Подсетимо, бугарски оператер гасне мреже Булгартрансгаз саопштио је да је прекинуо транспорт природног гаса у Србију и Мађарску, после пуцања гасовода у близини села Ветрино на североистоку земље.


- Услед хаварије на гасоводу у Бугарској и прекида испоруке природног гаса јутрос од 6 часова, Јавно предузећа "Србијагас“ у потпуности је обуставило испоруку природног гаса Јавном комуналном предузећу "Новосадска топлана", саопштено је из тог предузећа.

bottom of page