top of page

Гас у ЕУ седам пута скупљи него у САД-у

Природним гасом у Европи се тргује по ценама које су еквивалентне износу од око 70 долара за милион британских термалних јединица (БТУ), што је отприлике седам пута више од цена у Сједињеним Државама, објавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на анализу нафтне консалтинг компаније Lipov Oil Asosijejts.Милион британских термалних јединица износи 293 киловат-сати електричне енергије.

На затварању америчког трговања у уторак цена гаса је износила 9,33 долара за милион БТУ, наводи амерички медиј, а преноси Раша тудеј. Аналитичари у САД кажу да европска криза природног гаса доприносу вишим ценама у Америци, али да она није главни покретач раста цена, додаје Си-Ен-Ен.


„Више глобалне цене се преливају у САД. Природни гас је постао глобална роба с појавом течног природног гаса (ТПГ)”, наводи Роб Тамел, виши портфолио менаџер у компанији Tortiz Kepital Advajzors.


Сједињене Државе су појачале извоз ТПГ-а у Европу у настојању да ублаже утицај смањених испорука из Русије, главног снабдевача старог континента природним гасом, напомиње се у прилогу и додаје да се сваки расположиви молекул гаса шаље из САД у еврозону.


Цене гаса у Европи су се учетворостручиле од почетка године због опадајућих руских токова. Цена на терминском тржишту на ТТФ чворишту у Холандији премашила је ове недеље 2.600 долара за хиљаду кубних метара први пут од марта, подсећа РТ. Гаспром предвиђа да би цена гаса ове зиме могла да порасте за 60 одсто, на више од 4.000 долара за хиљаду кубика.

bottom of page