top of page

Генералштаб најављује велику војну вежбу

Начелник Генералштаба Оружаних снага Мађарске Габор Беренди, данас је саопштио да ће новембру бити спроведене највеће војне вежбе у земљи за последњих неколико година. Разлог је, како је рекао, ситуација у суседној Украјини.- Промене у сфери безбедности у Мађарској натерале су нас да другачије гледамо на ситуацију - рекао је главнокомандујући Генералштаба.


Према његовим речима, након отпочињања борби у Украјини "било је потребно продрмати војску, која се навикла на мирне услове": - Било је потребно осавременити њену припрему и повећати борбену готовост, како бисмо осигурали добру опремљеност снага одбране, као и то да оне буду у стању да брзо реагују - рекао је он.


Генерал Беренди се осврнуо и на последње две војне вежбе и поручио да су оне показале слабе тачке мађарске армије, тако да власти сада знају на чему је потребно радити.


- У новембру ћемо одржати знатно веће вежбе током којих ћемо не само спровести војне маневре у осам насељених места, већ ћемо проценити могућност сарадње мађарских снага одбране и цивилне администрације - објаснио је он.


Последњи пут, Мађарска је организовала велике војне вежбе 2015. године, за које је повод била миграциона криза.

Comments


bottom of page