top of page

Генерал Штиц о првој фази мађарске команде ЕУФОР-ом

Почетком ове године, генерал-мајор Ласло Штиц је постао први мађарски командант ЕУФОР-а Алтеа - војних снага Европске уније распоређених у Босни и Херцеговини. Са задатком да обезбеди мир и стабилност у региону, он је започео свој једногодишњи мандат дајући приоритет изградњи односа са локалним властима, војним особљем, полицијским снагама и цивилним становништвом.Мисија ЕУФОР-а Алтеа, која делује под мандатом УН-а, има за циљ да подржи рад власти у Босни и Херцеговини на успостављању и одржавању мирног и сигурног окружења у земљи, подсећа Штиц. Међутим, сложеност политичке структуре БиХ представљала је значајне изазове овом циљу. Државу чине два ентитета, Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине, заједно са независним Брчко Дистриктом. Доношење одлука у таквом оквиру захтевало је консензус између три конститутивна народа, што је отежавало постизање напретка, каже генерал.


Штиц истиче "замршеност сналажења" у политичком пејзажу Босне и Херцеговине, где је свака одлука захтевала сагласност представника различитих верских и етничких заједница. Упркос овим изазовима, похвалио је узорно вођство у босанским структурама, "где су појединци различитих етничких заједница радили заједно као јединствен тим". Он је указао на знаке напретка у земљи, посебно након покретања преговора о приступању ЕУ, у којима је дошло до "невиђеног јединства међу политичарима".


"За мисију ЕУФОР-а, одржавање безбедног окружења је најважније. Он је предузео стратешке мере, укључујући патроле и сарадњу са локалним властима у циљу очувања мира и безбедности. Присуство међународних трупа послужило је као охрабрујући фактор за становништво, доприносећи стабилности усред политичких сложености", каже Штиц.


Поред тога, ЕУФОР је одржавао стратешке резервне снаге, које су прошле вежбе и обуку како би се повећала спремност за распоређивање по потреби. У закључку, мандат генерал-мајора Штиц је нагласио важност сарадње, јединства и истрајности у подстицању мира и стабилности у Босни и Херцеговини. Упркос изазовима које представљају политичка сложеност земље, каже да је остао посвећен циљевима мисије, вођен принципима непристрасности и посвећености обезбеђивању безбедног окружења за све.

Comentarios


bottom of page