top of page

Градилишта у Србији раде, тешкоће с Кином

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре кажу да сва градилишта и даље раде и да је на седам великих инфраструктурних градилишта, укључујући Моравски коридор, ауто-пут Чачак–Пожега, пругу Београд–Будимпешта ангажовано око 2000 радника. Али због вируса корона већ постоје одређени проблеми у реализацији пројеката у инфраструктури."Два проблема су се искристалисала и с њима се боримо заједно са кинеским компанијама. Први је да један део кинеских радника није могао да дође у Србију да би наставио свој посао. Други проблем односи се на опрему која треба да се допреми из Кине. Ту опрему производе десетине хиљада компанија у Кини, а које су у претходном периоду биле затворене или нису радиле", кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, будући да су кинеске компаније ангажоване на изградњи ауто-пута Чачак–Пожега и пруге Београд–Будимпешта.


Последице за сада немају превеликог утицаја на кашњење и динамику реализације инфраструктурних пројеката у Србији. "Кашњење ће бити можда месец или два, што није толико велики заостатак  имајући у виду да је реч о великим инфраструктурним пројектима", сматрају у министарству.


Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јуче је рекла да је међународни саобраћај успорен, али функционише. Она је оценила да је смањен обим саобраћаја на српским путевима, али да се за сада не разматра укидање међуградских аутобуских и железничких линија.


Што се тиче помоћи привреди Народна банка Србије већ је снизила референтну каматну стопу на 1,75 одсто, што омогућава јефтиније кредите, а у влади раде и на додатним мерама како би помогли српским предузећима.


Економски кризни тим за подршку привреди и са комерцијалним банкама разматра олакшавање услова за отплату рата кредита предузећа у новонасталој ситуацији. Мала и средња предузећа чине више од 90 одсто привреде Србије и доприносе са 28 одсто БДП-у Србије. Они ће моћи да очекују кредите Фонда за развој са каматом од један одсто.


Држава је већ сада спремна да издвоји 50 милиона евра помоћи за кредите за ликвидност преко Фонда за развој, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да ће држава издвојити и 100 милиона евра ако буде потребно.

Commentaires


bottom of page