top of page

Градодначелник Цетиња против устоличења

Градоначелник Цетиња Александар Кашћелан упутио је писмо амбасадорима у Црној Гори у којем је затражио да апелују на смиривање тензија и поштовање воље дела црногорске јавности да устоличење митрополита Јоаникија не буде одржано на Цетињу, већ у неком другом месту у Црној Гори.


Како је саопштено из кабинета градоначелника, Кашћелан је у писму амбасадорима указао на комплексност друштвено-политичке ситуације у земљи и на пораст тензија услед најављеног устоличења.

„Уважавам верска права и слободе свих грађана, али верујем да очување мира у овом тренутку мора бити приоритет”, написао је Кашћелан, наводећи да чин устоличења не би требало да буде на Цетињу већ да се за то одабере неко друго место у Црној Гори.

Он је додао да је као први човек града забринут тренутним развојем ситуације и да је у обавези да учини све што је у његовој моћи да се евентуалне нежељене последице спрече, преноси Бета.

Кашћелан је навео да посебну одговорност у овом деликатном тренутку имају носиоци власти на свим нивоима те да је са највиших државних адреса неприхватљива наклоност према било којој верској или етничкој заједници, а да је ускраћивање грађанима да мисле и осећају другачије апсолутно недопустиво.

Побједа је данас објавила да ће патријах српски Порфирије устоличити новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија Мићовића у Цетињском манастиру 5. септембра. То пише у позивници која је упућена гостима, највећим државним функционерима, министрима, челницима владајућих политичких партија, дипломатском кору и представницима судства и тужилаштва, наводи Побједа.

Медији су раније јавили, позивајући се на РТС, да ће устоличење митрополита Јоаникија бити 4. септембра, али је то ипак датум када је предвиђен долазак патријарха Порфирија у Подгорицу.

bottom of page