top of page

Градоначелник позива на вакцинацију

Реагујући на јучерашњу оптужбу представника владе да је опозиција против вакцинације грађана, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ изјавио је данас да је вакцина против корона вируса једино решење за пандемију. У објави на Фејсбуку, он је истакао потребу за изградњом већег поверења јавности у вакцину.


До сада се око 598.000 људи у Мађарској пријавило за вакцинацију против ковида-19, што је прилично мали број, ако се има у виду да земља има око 10 милиона становника.


"Владе, локалне самоуправе, научници и лекари морају да усмере своје напоре на јачање поверења у вакцину. Оно се може изградити - или тачније, обновити - јасном, директном и искреном комуникацијом, поштовањем и ширењем чињеница, кроз сарадњу и партнерство“, рекао је Карачоњ.


Градоначелник је оштро критиковао владу због, како је рекао, „њеног штетног и неовлашћеног ометања изнишења података о епидемији“. Рекао је да је та пракса довела до тога да је готово трећина Мађара одлучила да уопште не прими вакцину, због недостатка поверења у владу.


Карачоњ је назвао „патетичним“ то што је влада данас изнела статистику оболелих од ковида у Будимпешти, након што је он сам претходно саопштио званичне податке главног града. „Способност заштите земље и спасавања живота могла би да зависи од обнављања поверења“, рекао је Карачоњ.


Он је позвао владу да објави све релевантне информације о епидемији и да успостави национални програм вакцинације, у сарадњи са локалним саветима. Карачоњ је охрабрио јавност да верује у делотворнот вакцине коју је обезбедила Европска унија и позвао грађане да се вакцинишу.

Kommentare


bottom of page