top of page

Градоначелник против кинеског кампуса

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ поделио је путем Фејсбука симулиране фотографије будимпештанског Студентског града, који је према првобитном плану требало да буде смештен на територији коју је влада, наводно, ових дана доделила кинеском Универзитету Фудан, ради изградње кампуса.Влада Виктора Орбана је, према речима градоначелника мађарске престонице, одлучила да, уз помоћ кредита из Кине, изгради кампус за међународно престижни приватни универзитет на месту које је требало да буде дом за више хиљада мађарских студената, према програму урбанистичког развоја 9. кварта Будимпеште.


Карачоњ је објавио илустрације које показују како то подручје треба да изгледа ако се поштује првобитни план развоја. У својој објави је изјавио да "ови планови треба да се остваре на месту на којем влада жели да изгради елитни кинески универзитетски кампус, кинеским кредитима, на штету мађарских пореских обвезника и у корист кинеских корпорација“.


Градоначелник Будимпеште рекао је да његова администрација жели да више од десет хиљада мађарских студената има лако доступан и квалитетан смештај, уместо да се новцем пореских обвезника финансира "ширење кинеског политичког и економског утицаја, као и њене тајне службе".


Он је најавио да ће градска администрација учинити све што је у њеној моћи да омете планиране владине инвестиције. Чак је поделио петицију којом се влада позива да следи оригинални план изградње Студентског града уместо кинеског кампуса.

Comments


bottom of page