top of page

Градоначелник честитао празнике „свим Хрватицама и Хрватима“

Док је у већини држава нашег региона тешко замисливо да актуелни државни функционери честитају празнике припадницима само једног народа, таква пракса је још увек присутна у Хрватској. О томе сведочи и ТВ прилог емитован 4. јануара ове године у емисији „Хрватска данас“, на каналу државне телевизије ХРТ 4.На крају разговора са репортером ХРТ-а из личког града Госпића, градоначелник Карло Старчевић је Нову годину честитао „свим Хрватицама и Хрватима“ и тиме послао одређену политичку поруку свима који нису припадници већинског народа.


Карло Старчевић је од 2017. до 2020. године био председник крајње десничарске Хрватске странке права, а за градоначелника је изабран управо у години када је постао и лидер странке. У трци за првог човека града тада је победио кандидата ХДЗ-а Петра Крмпотића. У његовој биографији наведено је да се школовао у Немачкој и Швајцарској, а да се у Хрватску вратио одмах по избијању рата, у коме је активно учествовао.


На интернет страници Српског националног вијећа, наведено је да је 1991. године сам Госпић бројао је 9.025 становника, док је граду и његовог широј околини живело 30.000 становника. Око 36 одсто њих, или 3243 житеља, припадало је српској националности. Хрвата је, према расположивим подацима, на подручју града било нешто више од 5000.


Попис из 2011. године показао је да на ширем подручју Госпића, где су почетком деведесетих година прошлог века почињени бројни злочини прима Србима, који су касније и доказани, данас живи 12.745 становника, од којих је Срба 609 или 4,78 посто.

Commenti


bottom of page