top of page

Градоначелници В4 бораве у Кијеву

Гергељ Карачоњ, градоначелник Будимпеште, стигао је у Кијев у среду поподне, судећи према објави коју је поделио на Фејсбуку. Он је у Украјину отишао заједно са градоначелницима Прага, Варшаве и Братиславе, прихвативши позив градоначелника Кијева Виталија Кличка.Управа Будимпеште у међувремену је саопштила да ће се Карачоњ након 17-часовног путовања возом састати не само са градоначелницима престоница В4 и градоначелником Кијева, већ и са првим човеко Буче, где су инвазионе руске снаге наводно починиле масовна убиства прошлог априла.


"Осим тога, разговараће са дипломатама ЕУ. Разговори ће се фокусирати на инфраструктурну и хуманитарну помоћ Кијеву из Будимпеште, Братиславе, Прага и Варшаве", саопштио је кабинет градоначелника.


Делегација је у среду предвече одржала заједничку конференцију за новинаре. Како преноси МТИ, Карачоњ је изразио солидарност са украјинским народом и становницима Кијева који страдају због рата у Украјини: „Будимпешта стоји уз Украјину. Мађарска влада није исто што и Мађарска. Иако се наша влада често понаша у складу са интересима агресорског председника Путина, милиони Мађара, међу којима је и много становника Будимпеште, показаће солидарност са напаћеном Украјином и одбацити покушаје да се замагли разлика између агресора и жртве“, каже се у саопштењу.


Караћоњ је додао да мир није могућ ако напори украјинског народа нису успешни, уколико се не обнови територијални суверенитет Украјине и руске трупе не напусте украјинску територију.Comments


bottom of page