top of page

Градоначелници оптужују владу за погрешне мере против епидемије

Челници 42 града у Мађарској у свом писму позивају владу да тестира пацијенте у болницама на вирус корона, пре него што их лекари упуте на кућну негу, јер пракса показује да се то не чини. То је, према њиховом мишљењу, разлог што је епидемија захватила више домова за старе у Мађарској.

У писму потписаном од стране 42 градоначелника у Мађарској, од владе и премијера се тражи престанак праксе да се пацијенти враћају из болница кућама, без обављених тестирања. Они уједно позивају владу да одмах наложи тестирање свих запослених у домовима за негу старих лица, као и кориснике ових услуга. Писмо су, поред осталих, потписали и градоначелници Будимпеште, Сегедина, Ходмезевашархеља, Печуја, Егера и других градова.


Градоначелници истичу да "све већи број случајева заразе у старачким домовима јасно показује да је тренутна процедура неадекватна и да третирање тестова као непотребног трошка много људи може да кошта живота". У писму упућеном премијеру Виктору Орбану они се позивају на важеће законодавство, које јасно обавезује установе да обезбеде услове за обављање лабораторијских испитивања током епидемије, као и на материјал и опрему која ће им омогућити да спрече ширење инфекције.


Градоначелници сматрају да је вирус корона зхватио старачке домове у Мађарској тако што су многи пацијенти враћени из болница, а да нису тестирани и то сматрају пропустом надлежних, односно владе. Писмо се завршава упозорењем да „владина тела тренутно не обављају своје законом прописане дужности ради заштите људских живота": "Забринути смо за наше старије суграђане, али и за здравствене раднике и не можемо дозволити да погрешан и неодговоран став владе и изостанак тестирања угрожавају њихово здравље и животе. Понестало нам је стрпљења! Почните да тестирате људе одмах! “

Инфекција корона вируса је ових дана захватила и више старачких домова у Мађарској. Најтежа ситуација је у старачком дому на Пештанском путу, којим управља град Будимпешта. Тамо је више од 200 људи инфицирано, а више од 10 особа је већ умрло од ове болести. Надлежни саопштавају да су сви заражени пацијенти из ове установе смештени у болнице и да је дом дезинфикован током викенда. Градоначелнику Будимпеште Гергељу Карачоњу потврђено је из старачких домова да су неки њихови станари, односно пацијенти, враћени из болница, а да нису тестирани на корона вирус. Карачоњ је објавио на Фејсбуку да градска управа позива владу да одмах промени свој став о тестовима као „непотребном трошку“. Додао је да сви домови за бригу о старима треба да буду детаљно прегледани, а њихови станари тестирани, с обзиром на то да припадају угроженој категорији.

Comments


bottom of page