top of page

Градоначелници четири престонице траже финансијску помоћ Брисела

Челници Будимпеште, Братиславе, Прага и Варшаве окупљени у "Савез слободних градова" представљају се све чешће у Европској унији као алтернатива својим централним владама, које сматрају популистички настројеним

У тренутку када се воде разговори о наредном седмогодишњем буџету ЕУ, уочи новог самита, градоначелници четири престонице, данас су у Бриселу јасно ставили до знања да очекују конкретнију подршку из седишта ЕУ, њиховој "борби против популизма". Од Брисела траже да новац директно усмерава у велике градове Мађарске, Словачке, Чешке и Пољске, како би био искоришћен за решавање проблема који иду на руку популистичкој политици. "Градоначелници четири престонице желе да искажу отпор популизму кроз позитивна решења“, рекао је градоначелник Прага Зденек Хриб. Он каже да ће директније финансирање градова од стране ЕУ "решити неке проблеме, када су у питању одговорност и транспарентност". Као пример је навео да је субвенције из ЕУ "примила компанија у власништву чешког премијера Андреја Бабиша", као и то да је вођена истрага против компаније која је раније била у сувласништву рођака мађарског премијера Виктора Орбана, осумњичена за сличне послове. Гергељ Карачоњ, градоначелник главног града Мађарске, рекао је да би званичници ЕУ требало да сагледају проблем из шире перспективе: "Будимпешта је заиста најразвијенији град у Мађарској, али истраживање спроведено од стране ЕУ показује да је економски напредак у земљи директно повезан са инвестицијама у главни град".


Он напомиње да се његов град суочава са "озбиљним проблемима", укључујући бескућништво и неодговарајућу социјалну инфраструктуру за старије особе: "Ако се економија и инфраструктура Будимпеште не развију, и остатак земље ће сносити последице", упозорио је Корачоњ.

Comments


bottom of page