top of page

Градска кућа постаје дом за бескућнике?

Након оштрог противљења руководства 21. кварта (Чепел) из редова Фидеса, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ је најавио да ће унутар централне Градске куће поставити карантински објекат за оне бескућнике који желе добровољно да уђу у изолацију због епидемије вурса корона. Либералне мере руководства града омогућиле су бескућницима, по правилу зависницима од алкохола, да слободно живе на јавним површинама и заједничким просторијама, што убрзано мење лик мађарске престонице.


Управа Будимпеште првобитно је имала за циљ да бескућницима као простор за карантин намени неискоришћену бившу школску зграду у центру Чепела. Међутим, после ове најаве, уследило је прикупљање потписа и протести начелника Чепела Ленарда Борбеља (Фидес) и државног секретара Министарства одбране који је такође из Чепела, Силарда Немета. Борбељ је наредио и забрану мењања намене зграде, чиме је блокирао намеру управе града. Објаснио је да у округу има довољно простора за бескућнике, а да локална управа његовог кварта и иначе стално брине о онима којима је помоћ потребна. Имајући то у виду, руководство Будимпеште одлучило је да постави карантински објекат у крилу централне Градске куће у Улици Герлоци, у којем ће је планирано оснивање будимпештанске градске галерије. Карачоњ је напоменуо да ће ово решење бити само привремено и трајаће до краја ванредног стања. Међутим, и одлука да Градска већница прими бескућнике такође је наишла на критике, па је начелник 5. кварта Петер Сентђерђволђи (Фидес), на чијој територији се налази Градоначелнички уред, такође покренуо петицију против тог потеза. Он је критиковао Карачоња јер, иако је обећао консултације са свима којих се ово питање тиче, није питао за мишљење ни житеље центра града, ни представнике споменутог кварта, о овим плановима. Карачоњ је овакво понашање прокоментарисао речима: "Више политичара је доказало да не признају солидарност и радо наговарају грађане против најнеомоћнијих суграђана. Ово је време невоље и није прихватљиво да их одгурнемо. Иако би главни град могао да користи имовину коју поседује у Чепелу у ову сврху, бескућнике ћемо радо дочекати у нашој згради. Уверени смо да можемо заштитити њихово здравље и животе." Међутим, ово питање ће вероватно ускоро бити неактуелно, с обзиром на мали број нових случајева заражених корона вирусом и на ублажавање ограничења које је најављено за крај ове недеље.

Иначе, центар Будимпеште последњих недеља убрзано мења свој досадашњи лик и постаје стециште бескућника из целе Мађарске. Либералне мере које су у овој области донеле градска управа, као и неке самоуправе будимпештансих квартова у којима је на власти опозиција, омогућиле су овој категорији грађана да живе и обављају своје физиолошке потребе на улицама, без икаквих законских последица. У овом погледу предњачи 8. кварт - Јожефварош, чији нови прописи дозвољавају бескућницима да живе на тротоарима, у аутомобилима, хаусторима, парковима и на другим јавним површинама.

Чак је и до јуче елитно ново насеље Корвин, у Јожефварошу, постало тешко препознатљиво, под налетом бескућника који сада уживају пуну слободу кретања и јавног упражњавања свог начина живота. То чине на видно запрепашћење становника мађарске престонице за које јавни паркови и клупе практично постају забрањене зоне.

Comments


bottom of page