top of page

Градска управа: Будимпешта пред банкротством

Будимпешта би до краја године могла постати несолвентна, упозорава заменик градоначелника мађарске престонице Амбрус Киш.


„Ако тренутно не интервенишемо, градска влада ће постати несолвентна до краја године“, рекао је заменик градоначелника Будимпеште Амбрус Киш у интервјуу левичарском дневнику Непсава. Он је за такву ситуацију окривио све веће расходе и централну владу.


Како би се избегла инсолвентност, овогодишњи буџет је морао да се измени у 65 тачака, рекао је Киш. Осим тога, држава и даље треба да исплати неких 12 милијарди форинти (34,4 милиона евра) субвенција за јавни превоз Будимпештанској транспортној компанији БКК.


Заменик градоначелника је прогнозирао да ће Будимпешта до 4. септембра остати без свих државних обвезница и готовине у оперативном стању, па ће од тада град морати да ради у дозвољеном новчаном минусу, барем док не стигне други део аванса на предујам пословања.


"С друге стране, ако норматив не успе или ако дође до нових блокада због пандемије, идућу ћемо годину почети с милијардама задужења, што би представљало кршење Закона о економској стабилности", рекао је Киш.


Без обзира на то, он каже нда плате радника нису у опасности, објашњавајући да би у том случају радије замрзнули плаћања која доспевају за централну владу.


"Само је повећање цена хране из касе главног града избацило око 300 милиона евра, јер се делови који се издвајају за домове за старије не могу смањити", додао је он.

bottom of page