top of page

Границе штити и Цивилна гарда

Влада у Будимпешти је апеловала на Цивилну гарду да настави да штити границу до краја године, уз обећање о даљем надокнађивању трошкова, рекао је владин званичник Жолт Њитраи.Влада је у фебруару затражила од Цивилне гарде помоћ у заштити јужне границе, за шта су њени припадници добили плату, рекао је Жолт Њитраи, комесар змађарског премијера задужен за социјалну политику, на видео-снимку постављеном на Фејсбук.


Од 65.000 цивилних гардиста, који иначе добровољно одржавају јавну безбедност на појединим локацијама, више од 11.000 њих је допринело заштити границе у протеклих пет месеци. Од њих се сада тражи да то чине до краја године, уз наставак плаћања ових услуга: „Захваљујемо цивилној гарди на помоћи у озбиљном и одговорном задатку полиције на граници, а ускоро ће им се придружити и специјални граничне патроле“, рекао је Њитраи.


Андраш Турош, председник Националне асоцијације цивилне гарде, истакао је да је та гарда невладина организација која учествује у заштити граница: "У протеклих неколико месеци, 11.000 цивилних гардиста је одрадило 110.000 сати службе, помажући да се ухвати више од 10.000 прекршилаца режима преласка границе", рекао је он и додао да су надлежнима пријавили 20 случајева трговине људима.


Он је рекао да ће „служба појачане заштите граница“ наставити да обавља своје дужности и након 12. септембра, на захтев владе и уз једногласну сагласност вођа Цивилне гарде.

Comments


bottom of page