top of page

Граничне контроле остају на дуже стазе

Поново успостављена словеначка гранична контрола на граници са мађарском остаће на снази дуже него што се на мислило. Како преноси мађарски портал Портфолио, словеначка влада је одлучила да на дуже време задржи строгу граничну контролу на хрватској и мађарској граници.Западни сусед Мађарске поново је успоставио контролу 21. октобра, најпре на само десет дана, али је онда одлучено да се рок може продужити за највише два месеца. Нови рок је 19. новембар, тако да ће на словеначко-мађарској граници бити на снази строга гранична контрола најмање месец дана.


Влада у Љубљани је објаснила да је разлог за ову драстичну меру блискоисточна и украјинска безбедносна ситуација. Они верују да ратови који су у току у ова два региона могу дестабилизовати безбедност и јавни ред у Европској унији. Други пакет аргумената укључује терористичке нападе, недавно почињене у неким западноевропским земљама.


Другог новембра ће се, хрватски, италијански и словеначки министри спољних послова састати да разговарају на тему граничне контроле у Трсту. Италија је раније обавестила своје суседе да ће током зиме примењивати строгу граничну контролу на словеначко-италијанској граници.


Словенија је инсталирала 14 контролних пунктова на хрватској и мађарској граници: 12 се налази између Словеније и Хрватске, док су два на 102 километра дугој мађарско-словеначкој граници. Грађани ЕУ могу користити све граничне прелазе, али они из трећих земаља могу легално да уђу у Словенију само преко тих 14 контролних пунктова.

Comments


bottom of page