top of page

Грађани Србије ни убудуће неће моћи у ЕУ

Земље чланице ЕУ нису данас мењале листу трећих земља за које не важе рестрикције за улазак у ЕУ, тако да ће ограничења за путовања грађана Србије наставити да важе и у првој половини октобра.


Дипломатски извори Немачке, која тренутно председава Саветом ЕУ, потврдили су да амбасадори земља чланица ни на данашњем састанку у Бриселу нису ревидирали листу оних земља којима је на основу епидемиолошке ситуације дозвољен улазак на територију ЕУ.


Листа од 11 земља није мењана од августа, а у Бриселу напомињу да је то због нестабилне епидемиолошке ситуације како на Западном Балкану, тако и ЕУ, али и свету.


ЕУ је након вишемесечног затварања спољих граница у циљу заустављања ширења пандемије ковид 19, у јулу оформила листу тзв. трећих земља којима је на основу „боље или сличне” епидемиолошке ситуације био дозвољен улазак у простор Шенгена.

Србија је прве две недеље јула била међу 15 земаља за које је важила препорука за слободно путовање у ЕУ.


Због погоршња епидемиолошке ситуације у земљи, Србија је средином јула скинута са листе. Тренутно „зелено светло” за улазак у ЕУ имају грађани Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Кине која је подложна још и услову реципроцитета за путовања грађана ЕУ на њену територију.

Comments


bottom of page