top of page

Група В4 о миграцијама и западном Балкану

Илегалне миграције могла би да се реше, али „Европска унија не жели да иде тим путем“, рекао је премијер Виктор Орбан на брифингу за новинаре који је одржао у Братислави, са својим колегама из Вишеградске групе.„Став Мађарске је непромењен: када се поднесе захтев за улазак у ЕУ, подносилац мора физички да остане ван европских граница док се његова пријава не процени. Када бисмо прогласили да у ЕУ могу ући само оне особе чије су процедуре завршене и којима је држава чланица одобрила улазак, проблем би био готов“, рекао је Орбан.


ЕУ, по њему, оклева да предузме тај корак и „треба да наставимо да се боримо у том циљу“, истакао је. Што се тиче предлога за измену буџета Европске комисије, Орбан је рекао да су средства која ће бити додељена за борбу против илегалне миграције „бесмислено ниска“. Он је рекао да је предлог, у садашњем облику, „смешан и неподесан за дискусију“, и позвао на још један предлог ЕК „који би се могао схватити озбиљно“.


Осим о илегалној миграцији, учесници састанка В4 разговарали су и о ситуацији у Украјини, питањима западног Балкана и зеленом споразуму ЕУ. Што се тиче западног Балкана, Орбан је рекао да земље у региону деле став да треба убрзати европску интеграцију овог дела Европе у ЕУ. Иако је „Украјина тренутно у великој мери у фокусу“, не треба занемарити ни друге проблеме, као што је „раст тензија на Балкану које захтевају префињена и комплексна решења“, рекао је Орбан и додао да је „третман ЕУ према тим проблемима оптерећен грешкама и неуспесима”. Он је рекао да „мора да се спречи утисак да би Украјина пре могла да постане чланица ЕУ него земље које су годинама биле кандидати“.


Орбан је поздравио одлуку српских власти да пусте три косовска полицајца на његов захтев и рекао да му је драго што се „нагло растуће тензије могу донекле ублажити”.


Што се тиче зеленог договора ЕУ и његовог утицаја на конкурентност, Орбан је истакао значај зелене транзиције, али је позвао на имплементацију која „не би угрозила конкурентност Мађарске и централне Европе“. Позвао је на „зелену транзицију заједно са индустријом, али не без индустрије, а посебно не против индустрије“.


Учесници састанка су размотрили ратну ситуацију у Украјини, рекао је Орбан, али је додао да "циљ није да ово питање буде у фокусу сарадње". Мађарска дели забринутост због увоза житарица из Украјине, рекао је он. „Ми подржавамо да жито стигне до дестинација ван Европе, али не подржавамо да жито заврши на пример у Мађарској и потпуно уништи мађарско тржиште житарица“, рекао је он.


bottom of page