top of page

Група В4: Транзит само уз депозит

Чланице Вишеградске групе договориле су се данас у Знојму, у Чешкој, да затраже од Европске уније да се убудуће плаћа депозит на извоз украјинских житарица који би био враћен чим украјинске житарице и још неки пољопривредни производи напусте Европу, казао је данас чешки министар пољопривреде Марек Виборни.Тај депозит би како је казао Виборни новинарима после састанка министара пољопривреде и развоја села Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске требало да натера извознике украјинских житарица и накупце да не остављају житарице из те земље у Европи већ да само пролазе у транзиту до лука на Балтику и Средоземном мору а после у земље Азије и Африке.


"Ипак и даље преферирамо заједничко европско решење дистрибуције житарица из Украјине", казао је Виборни.


Министрима пољопривреде В4 украјински министар Микола Соколски представио је данас украјински акциони план да се обезбеде тзв. коридори солидарности за извоз украјинских житарица али чешки министар је упозорио да су ти коридори скупа ствар.


"Европска унија би требало да учествује у финансирању коридора а такође би требало активно да их контролише", казао је чешки министар пољопривреде.


Пољска је већ затражила од Европске комисије ванредних 1,5 милијарде евра које намерава да уложи у своју инфраструктуру како би се транзит украјинских житарица одвијао лакше и брже.


Проблем украјинских житарица које су уместо да прођу у транзиту до лука на Балтику преплавиле тржшита пре свега Пољске и балтичких земаља али и Словачке, Мађарске, Бугарске и Румуније, што је изазвало бурне протесте тамошњих пољопривредника, појавио су овог пролећа.


Европска комисија која је дозволила слободан увоз како би помогла Украјини после напада Русије на њу изашла је у сусрет молбама источних чланица ЕУ и увела је ембарго на житарице, које су могле да прођу само у транзиту, до 15. септембра али упркос захтевима Пољске, Мађарске и Словачке није ембарго продужила.


Те три земље су, иако на то према споразумима ЕУ немају право, увеле једнострани ембарго а владајућа странка у Пољској Право и Правда проблем око украјинских житарица узела је као један од адута у подстицању антиукрајинских расположења јер тиме осваја симпатије бираче радикалне деснице и гласове потребне да по трећи пут победи на парламентарним изборима, заказаним за 15. октобар.

Comments


bottom of page