top of page

Грчка у очекивању страних туриста

Грчка се нада да ће 14. маја отворити врата за стране туристе под уловом да су се или вакцинисали против ковида -19, или да имају антитела или негативан тест, рекао је грчки министар туризма Харис Теохарис.


Kако је пренела грчка агенција АНА, Теохарис је позвао посетиоце из целог света да овогодишњи летњи одмор проведу у Грчкој, истичучи слоган сезоне „Све што желиш је Грчка“.


Грчка спада у земље које се у великој мери ослањају на туризам и желе да се отворе за стране посетиоце који су вакцинисани или су недавно имали негативан тест на ковид-19. Због тога планира да вакцинише до лета све туристичке раднике и позива на издавање сертификата о вакцинацији или пасоша како би се страним посетиоцима омогућило путовање.


Министарка културе Лина Мендони сматра да су сертификати о вакцинацији веома важни, како би се људи осећали заиста сигурно и могли да дођу и виде грчка археолошка налазишта и музеје, јавља Би-Би-Си.


„Сада и заувек, једино што желите јесте Грчка. Да вратите осмех на лице, с надом да ћете вратити своје животе, једно што желите је Грчка“, рекао је Теохарис и додао да се Грчка нада да ће, ако епидемиолошки услови допусте, отворити врата за туризам 14. маја. До тада се разматра „пилот отварање“ вероватно почетком априла за земље ЕУи оне које су поодмакле у вакцинаицји попит Израела, додао је.


Обраћајући се потенцијалним посетиоцима, Теохарис је подвукао да је Грчка спремна да их дочека са свеобухавтним протоколом за лето 2021. под условом да испуњавају један од три услова: или да су вакцинисани, или да имајху антитела или негативан тест на ковид-19, пренела је АНА у данашњем дневном билтену.


У настојању да спаси туристички сектор који је прошле године тешко погођен пандемијом корона вируса, Грчка се почетком године заложила за увођење ковид пасоша, а у фебруару је потписала споразум са Израелом према којем ће вакцинисани људи моћи да путују из једне у другу земљу без обавезног негативног теста на корона вирус.


Грчки туристички сектор се готово у потпуности ослања на међународни туризам, а највише странаца који летују у Грчкој долази из Немачке и Велике Британије.

bottom of page