top of page

Гувернер: Евро усрећио само Немачку и Холандију

Народна банка Мађарске поштује опредељење земље за увођење европске валуте, које је исказано још 2004. године, али такав потез треба подузети само ако се он може спровести сигурно и успешно, каже гувернер Ђерђ Матолчи у чланку објављеном у интернет издању провладиног дневног листа "Мађар немзет".


Што се тиче дилеме да ли треба укинути форинту и увести евро, Матолчи је рекао да би се кризама, попут недавне, могло боље управљати уз националну валуту. Осим тога, приметио је да рецесија 2020. у Мађарској није била толико озбиљна као у земљама еврозоне, док је мађарска економија током кризе остала близу европског просека. Он је додао да је процес опоравка у Мађарској такође бржи него у другим земљама.


Матолчи каже да је централна банка користила "циљане алате" за решавање кризе коју еурозона није имала: "Првих 20 година евра донело је више неуспеха него достигнућа. Увођење еура користило је само Немачкој и Холандији, а узроковало губитке у свим другим земљама и историјске неуспехе у јужним државама, па је онима изван еврозоне било много боље".


Он сматра да је историјска чињеница да су све земље у зони евра до увођења заједничке валуте већ достигле свој ниво развоја, да су постале високо развијене и богате без евра и да им "није евро донео богатство, већ национална валута".

bottom of page