top of page

Гувернер критиковао економску политику

Економска политика владе је била на погрешном путу још 2021. године, пре рата у Украјини и санкција уведених Русији 2022, рекао је Ђерђ Матолчи, гувернер Мађарске националне банке (МНБ), обраћајући се посланицима у парламенту.Шеф централне банке одржао је у парламенту још један говор који је био критички усмерен према влади. Ђерђ Матолчи је, представљајући извјештај о раду банке у 2021. години, рекао да је Мађарска у опасности да изневери будуће генерације, које се с правом могу питати зашто је креирање политике „залутало“.


Рекао је да, за разлику од претходних 10 година, овог пута влада нема циљеве за наредну деценију. Он је додао да Виктор Орбан греши када каже да учинак не треба мерити, преноси ХВГ.


Матолчи је такође изнео много оштрих речи на рачун владе Виктора Орбана. "Грешке из 2010-их година су сада сустигле Мађарску. Ограничења цена хране су погоршала ситуацију и додала 3-4 процентна поена на инфлацију. Продуктивност прехрамбене индустрије је друга најнижа у ЕУ. Једна од највећих грешака, осим ограничења цена, било је то што је влада пустила буџет. Неуспех реформи образовања и здравства је веома болан, јер је то могао бити део квалитативног преокрета. Иза Мађарске су само Португал и Пољска, Румунија нам је веома близу, а Хрватска ће ускоро скочити у небо, па се поставља питање зашто смо при дну ЕУ листе?"


Матолчи, који је и раније критиковао економску политику владе, завршио је говор рекавши да није увређен, фрустриран или у сукобу са премијером. Он је, међутим, додао да постоји "принципијелна разлика између централне банке и владе".

Comments


bottom of page