top of page

Гужва на улазу у Мађарску, чека се два сата

Због транзита путника из Западне Европе кроз Србију, поводом годишњих одмора или повратка са њих, појачан је саобраћај на граничним прелазима са Мађарском, с тим што у тренутној ситуацији Мађари долазе у Србију једино ако морају.Задржавања на улазу и излазу из Србије не трају дуже од 30 минута, али се на улаз у Мађарску на прелазу Реске чека око два сата. У протекла 24 сата на Хоргошу је било 18.000 путника у 5.000 путничких возила, што за 50 процената мањи саобраћај него у истом периоду прошле године.


Иако је 80 процената возила на Хоргошу са иностраним таблицама, велики број грађана Турске, Бугарске и Албаније који раде у Западној Европи одустао је од путовања због пандемије корона вируса. Мађарски држављани, који су традиционални викенд-гости у Србији, не долазе због обавезног 14-тодневног карантина по повратку у Мађарску, кажу на граници.


Слични разлози за одустајање од путовања су и са држављанима Чешке, Словачке, Аустрије, Немачке и Швајцарске који су кроз Србију транзитирали на море у Грчку. Транзит кроз Мађарску у земље Европске уније дозвољен је преко граничних прелаза Реске (Хоргош) и Томпа (Kелебија), уз обавезу да се путници крећу задатим коридором ауто-путем и да напусте Мађарску у року од 24 сата.


Без пи-си-ар теста српски грађани могу у места у Мађарској до 30 километара од границе, с тим да се врате у Србију у року од 24 сата. У случају потребе за дужим боравком у Мађарској, за српске држављане обавезан је двоструки тест на ковид 19, урађен у року од пет дана пре уласка у Мађарску или карантин у трајању од 14 дана.

Comments


bottom of page