top of page

Гуљаш: Ако чекамо ЕУ, нећемо се вакцинисати годинама

Влада ће ових дана покренути посебну кампању како би подстакла грађане да се вакцинишу против ковида-19, каже шеф Кабинета премијера Орбана и напомиње да се за вакцинисање пријавило око милион и по људи. Садашњом брзином испоруке вакцина из ЕУ, три милиона људи вакцинисало би се за 30 недеља, каже Гергељ Гуљаш.


На данашњој конференцији за штампу, на интернету, Гуљаш је рекао да се вакцинација спроводи на добровољној основи, али је позвао да се што више људи региструје. Тачне цифре још нису доступне, каже он, али напомиње да се број људи који су се регистровали за вакцинацију против корона вируса у Мађарској приближио броју од 1,5 милиона.


Гуљаш је рекао да су дневни капацитети око 500.000 људи и да тренутно постоји довољна количина вакцина. "То значи да бисмо могли да завршимо вакцинацију за две недеље, ако бисмо имали довољно доза. Сертификати о вакцинацији највероватније ће бити гаранција за изузеће од карантина, када је реч о путовањима авионом. Мађарска влада ће сачекати да види да ли се уводе јединствени европски прописи и установиће национална правила, заснована на њима", рекао је он.


Министар је додао да ће сви чланови владе, укључујући и премијера, бити вакцинисани "у догледно време". Рекао је да се становништво вакцинише по "јасном редоследу", а вакцину најпре примају здравствени радници, станари домовима за старе, а потом људи старији од 60 година и хронични болесници.


Гуљаш је назвао неодговорним левичарске политичаре, које је оптужио да воде кампању против вакцинације. Међутим, супротно овој тврдњи, према извештајима мађарских медија, опозициони политичари су ових дана активни у кампањи, како би убедили скептике да су вакцине безбедне и подстакли грађане да се вакцинишу.


До сада је из ЕУ стигло 129.860 доза вакцина, а ињекције је добило 91.600 људи, док је влада преко канала ЕУ резервисала 19,7 милиона доза, рекао је Гуљаш. Додао је да су Британија, Израел и Кина биле успешније у производњи или добијању вакцина од ЕУ.


"Влада користи све могућности како би осигурала да Мађарска има довољне залихе вакцине. Постоји добра шанса да вакцину добијемо и из Кине. Испоруке преко Европске уније иду споро, са недељним количинама испод 100.000 доза, па би се том брзином три милиона људи вакцинисало за 30 недеља", рекао је Гуљаш.

Comments


bottom of page