top of page

Гуљаш: Брисел жели победу опозиције

Коментаришући предизборне активности Петера Марки-Заја, кандидата уједињене опозиције за премијера Мађарске на парламентарним изборима, Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера, рекао је да су „његове изјаве увредљиве за различите заједнице, а његово ширење мржње неприхватљиво“.


„Брисел би без сумње погодио џекпот победом опозиције, јер би то утрло пут за спровођење њеног плана за насељавање Европе мигрантима, омогућило да се укине смањење рачуна за комуналне услуге и осујетило јачање националног суверенитета Мађарске. Ако би опозициона влада укинула комунални програм, повећала би годишње трошкове сваког домаћинства за 500.000 форинти (1.400 евра)", додао је он.


Упитан о систему подршке породицама, Гуљаш је рекао да ће субвенције бити продужене и проширене ако владајуће странке победе на изборима 3. априла. Истакао је да је Мађарска, од свих земаља ЕУ, највише потрошила за подршку породицама.


"Брисел неће током предизборне кампање да потпише са Мађарском споразум о европским средствима за опоравак након пандемије, али ће о томе морати да се договори са актуелном владом, када Фидес победи на изборима. Средства укључују око 300 милијарди форинти за развој здравства, који влада жели да предузме што је пре могуће. Одлучно одбијамо идеје о приватизацији здравствених услуга, које је изнео Петер Марки-Зај“, рекао је Гуљаш.


Осврћући се на забринутост ЕУ комесара за правосуђе Дидијеа Рејндерса, у вези са транспарентношћу предстојећих избора и његовим ставом да су "сви посматрачи добро дошли“, Гуљаш каже да је влада позвала посматраче ОЕБС-а да контолишу ток гласања" и да ту нема шта да дода.


Упитан у вези са корупционашким скандалом који укључује шефа Удружења судских извршитеља и бившег заменика министра правде и за став о томе да ли треба преиспитати правила која регулишу пријављивање имовине јавних функционера, Гуљаш је рекао да се нада да ће „огромна већина посланика у својим декларацијама дати реалну слику прихода и имовине". Додао је да Пал Волнер, бивши заменик министра, није морао да врати посланички мандат док му се не докаже кривица.


„До тада, он може да одлучи да ли ће да оде или да остане“, рекао је Гуљаш.


Када је реч о купивини испита, у коју су, како је раније известила штампа, умешани људи из кабинета Антала Рогана, шефа Главне владине канцеларије, Гуљаш је рекао је нема доказа, а ни сумњи да би његов колега Роган могао бити умешан у тај скандал.

bottom of page