top of page

Гуљаш: Важнији су нам пољски избори од европских

Највећи успех у протеклој години је то што упркос веома тешкој глобалној економској ситуацији, нисмо морали да одустанемо ни од једног од основних циљева социјалне политике и што смо успели да очувамо безбедност земље, рекао је Гергељ Гуљаш, министар који води кабинет премијера, током панел дискусије на Слободном универзитету Ракоци.Гуљаш је приметио да је од претходних избора 2018. године дошло до многих промена у светској политици и економији, а да се влада изабрана 2022. године суочила са потпуно другачијим изазовима него четири године раније. Он је подсетио да је позитиван спољнополитички тренд за Мађарску, започет 2016. године, појачан 2017, избором Доналда Трампа за председника САД-а, одличном сарадњом у Вишеградској групи (Мађарска, Пољска, Чешка, Словачка), "а били су одлични односи и са већим земљама ЕУ, посебно Немачком".


"Претходна руководства ових земаља била су идеолошки ближе Мађарској од оних која су тренутно на власти. Ова ситуација се суштински променила 2020. године, са ковидом, а потом и ратом у Украјини, са свим његовим економским утицајем и неизвесношћу", рекао је министар и додао да је то значајно утицало на „свакодневне задатке“ управљања и оптерећењима која је земља морала да поднесе.


Гуљаш је истакао да је последњих година дошло до промена у европској и светској политици, које нису биле наклоњене Мађарима. "Почело је са председничким изборима у САД-у, који су донели победу Џоа Бајдена, затим су нова руководства Чешке и Словачке ослабила сарадњу Вишеградске четворке, а онда је дошла перцепција руско-украјинског рата, који је поделио странке и партијске савезе исте вредности унутар деснице, истакао је министар.


Комбиновани ефекат свега овога је, по њему, да данас Мађарска има мање савезника него пре пет или шест година. Он је додао да би се овај тренд могао преокренути, а добар пример је Италија, где је промена власти донела победу конзервативних партија. Истакао је да су пољски избори ове године кључно питање за Мађарску, чија се важност може поредити само са домаћим изборима.


"За нас је много важнији резултат актуелних пољских избора од, рецимо, резултата избора за Европски парламент у Мађарској. Надам се да ће Мађарска с временом имати више савезника у Европској унији", очекује Гуљаш.

Comments


bottom of page