top of page

Гуљаш: ЕУ ће пропасти због повезивања неспојивог

Европска унија ће „пропасти ако се неспојива питања буду повезивала“, рекао је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета мађарског премијера, на данашњој конференцији за штампу, осврћући се на покретање поступка против Мађарске у Бриселу и могућности да Мађарска остане без буџета из ЕУ.


Гуљаш је рекао да су у седишту ЕУ „правно повезани фондови за опоравак заједнице и недавно донети мађарски закон о заштити деце" и да такав чин проузрокује „изузетно негативан развој догађаја“. Он је истакао да Мађарска има право на финансијска средства и да је чланство у ЕУ у интересу Мађарске, рекавши да "аргумената за чланство у ЕУ има више него против.“


Гуљаш каже да су разговори о мађарском плану опоравка након пандемије били "толико напредни да је председница Европске комисије већ поднела неформални захтев за посету Мађарској, што се увек дешава након потписивања споразума".


„Мађарска је спремна да разговара о свим даљим захтевима које може имати ЕК, али ова пракса повезивања неспојивих питања довешће ЕУ до пропасти, јер ће сви имати неки став са којим се неко други не слаже и намеће своје противљење у некој другој области. Управо то видимо сада, јер фонд за опоравак нема никакве везе са Законом о заштити деце“, рекао је Гуљаш, додавши да Мађари имају право на новац у фонду за опоравак.


Што се тиче спорног закона, он каже да влада неће одустати од става да је "сексуално васпитање препуштено родитељима", додајући да „када Брисел тражи равноправност у сексуалном васпитању, то значи да треба да допустимо ЛГБТ активистима да иду у школе и вртиће”.


Подсетио је да штампи и оглашивачима није дозвољено да приказују садржаје који би могли утицати на сексуални развој деце. Каже да ова дебата није ограничена само на Мађарску и напомиње да су се Ватикан и италијанска држава такође сукобили око наставних програма црквених школа.


"Европа ће видети много више оваквих дебата током наредних година. Мађарска влада посвећена је заштити људског достојанства и не жели да се меша у животе одраслих", каже Гуљаш.

bottom of page