top of page

Гуљаш: Испунићемо услове ЕУ за неколико недеља

Изменом Закона о правосуђу, влада ће у року од неколико недеља испунити све услове за исплату кохезионих фондова ЕУ, рекао је Гергељ Гуљаш, министар у кабинету премијера, на информативном састанку владе.Гуљаш је нагласио да је, иако није било законског основа за потраживање, влада испунила услове и у многим случајевима их прекорачила. "За отприлике месец дана моћи ћемо да пошаљемо рачуне у Брисел, за које се надамо да ћемо их наплатити“, рекао је Гуљаш.


Новац, како је рекао, не би био из фонда ЕУ за опоравак, већ из дела седмогодишњег буџета који није обухваћен поступком условљавања. Циљ је да се осигура да сва средства буду доступна Мађарској, рекао је он. Додао је да постоји „озбиљно противљење“ у Бриселу и међу левичарском мађарском опозицијом, али их је замолио да се "заложе за мађарске наставнике, здравство и мађарску привреду”.


Говорећи о буџету, министар је рекао да ће влада нацрт буџета за наредну годину поднети Скупштини 30. маја, која би могла да га усвоји 7. јула. Он је додао да буџет за наредну годину мора бити планиран усред бројних потешкоћа, „пошто живимо у временима рата“. Ипак, влада ће задржати добру праксу достављања нацрта буџета на пролеће, јер ће то створити предвидивост, послати важну поруку привреди и поставити циљеве економске политике које влада жели да оствари у наредној години, чак и у тежим околностима, рекао је и напоменуо да се очекује да буџетски дефицит буде 2,9 одсто.


Comments


bottom of page