top of page

Гуљаш: Карачоњ нам забија нож у леђа

"Градоначелник Будимпеште покушава да ослаби мађарску позицију у разговорима са Бриселом и док се ми тамо боримо заступајући европске и мађарске интересе, он нам забија нож у леђа", каже шеф кабинета мађарског премијера.


Гергељ Карачоњ и Гергељ Гуљаш

Став Мађарске у расправама о следећем буџету ЕУ и пакету за опоравак након пандемије је јасан: с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, исплата средстава ЕУ не сме бити повезана са условима и новац мора одмах бити исплаћен свакој чланици, посебно онима којима је преко потребан, изјавио је шеф канцеларије Виктора Орбана, Гергељ Гуљаш, за МТИ. Он је истакао да није право време за „непотребне расправе о имиграцији и родној проблематици“ и да се помоћ "мора доделити земљама у невољи".


Додао је да градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ "покушава да ослаби мађарску позицију у дебатама о следећем буџету ЕУ и пакету опоравка".


„Партијски спорови су суштински део демократије, али потез градоначелника Будимпеште је без преседана. Он покушава да ослаби мађарску позицију у разговорима са Бриселом и док се ми тамо боримо заступајући европске и мађарске интересе, градоначелник нам забија нож у леђа. Карачоњ не би требало да меша унутрашње политичке разлике са напорима усмереним на заступање интереса земље у иностранству", рекао је Гуљаш.


Његова изјава била је реакција на план који су у понедељак заједно изнели Карачоњ и Рафал Трзасковски, његов колега из Варшаве. Према њиховом плану, 249 локалних самоуправа у Мађарској и Пољској обратило се Европској унији, тражећи од Брисела да отвори могућност локалним органима власти да директно конкуришу за средства, у случају да мађарски и пољски вето осујети реализацију расподеле пакета опоравка ЕУ.

Comments


bottom of page