top of page

Гуљаш: Креатор санкција пријатељ Русије

Ко год да је измислио санкције које је Брисел увео због рата у Украјини, најбољи је пријатељ Русије, јер Европска унија овим мерама није наудила тој земљи, већ себи, рекао је Гергељ Гуљаш, министар који води кабинет премијера, у интервјуу за швајцарски недељник Weltwoche.У уводу интервјуа са Гуљашем, швајцарски недељник истиче да европска штампа и политичари у Бриселу поново оштро критикују Мађарску, овога пута због ставова према рату у Украјини и наводи речи свог саговорника да "Мађарска није тројански коњ руског председника Владимира Путина".


Такве оптужбе су „пропаганда најгоре врсте“, подвукао је Гуљаш, истичући да Мађарска осуђује руску агресију на Украјину, подједнако јасно као и остатак ЕУ и да је тој земљи пружила највећу хуманитарну помоћ у својој послератној историји. Он подсећа и на чињеницу да је 1,2 милиона Украјинаца избегло у Мађарску.


"Мађарска такође финансијски подржава Украјину у оквиру ЕУ и санкције против Русије. Међутим, јасно је да Запад не може да настави своју досадашњу политику, јер санкцијама није нашкодио Русији, већ себи, посебно у енергетском сектору", рекао је Гуљаш и додао да би хитно требало покренути европску дебату о политици ЕУ према у Украјини.


Министар је рекао да политика Мађарске према Русији има посредничу, а не агресивну ноту и као главни разлог навео зависност његове земље од руских енергената. Мађарска, наиме, увози 90 одсто гаса и нафте из Русије, тако да њена привреда и друштво не могу да функционишу без руских енергената, барем наредне две године.


"То такође значи да швајцарске, аустријске или немачке компаније са великим улагањима у Мађарској не би могле да производе без руског гаса. Дакле, наш примарни интерес је да одржимо односе са Русијом, упркос свим осудама и санкцијама, како би се проток енергије наставио", нагласио је.


Коментаришући став мађарске владе да Украјини не испоручује оружје, он је истакао да се оно у ту земљу може слати само преко Карпата, што би, по њему, довело у опасност тамошњу мађарску мањину од руских напада: "Украјинци се боре за своју домовину и херојски се боре, што Мађарска веома цени, али за нас постоји још важнија вредност, коју не треба заборавити", додао је он.


Гуљаш закључује да рат који води једна нуклеарна сила представља огромну претњу, не само за Украјину, већ и за целу Европу, и да је због тога у интересу свих да се примирје успостави што је пре могуће. Он поручује да се Мађарска залаже за „моментални мир“.

bottom of page
<