top of page

Гуљаш: Медицинарима повећане плате, на реду су наставници

Улагања мађарске државе у здравство су значајно већа, пошто су лекарима и медицинским сестрама повећане плате по највећој стопи од пада комунизма, рекао је министар у кабинету премијера на конференцији за штампу.Влада би такође желела да ЕУ покрије око 12-13 одсто трошкова повећања плата до 2030, рекао је Гергељ Гуљаш и додао да ће, ако се то оствари, доћи до брзог и значајног повећања плата за наставнике. У том случају просечна наставничка плата ће за годину и по дана бити 800.000 форинти (2100 евра), а милион форинти до краја мандата владе, односно најкасније до 2027. године, каже он.


Министар је рекао да ће мађарски буџет покрити 87-88 одсто повећања плата наставника до 2030. године и да ће до тога доћи и без новца ЕУ. Влада је, како је рекао, непоколебљива и позвао мађарске опозиционе европосланике да у Европском парламенту не нападају напоре владе да постигне повећање плата за наставнике.


"Разумемо да ЕУ посланици добро живе, али не би било лоше да и наставници могу да живе знатно боље“, додао је министар са мало сарказма.


Гергељ Гуљаш је обавестио новинаре о недавној владиној уредби којом се налаже трансфер 169 милијарди форинти из фонда за заштиту јавних комуналних предузећа, што је државни допринос текућим комуналним плаћањима. Он је објаснио да је више од 132 милијарде форинти (344 милиона евра) од овог износа намењено болницама, школама и установама регионалне управе. У области јавног образовања биће издвојено 11 милијарди форинти за обештећење цркава и скоро милијарду форинти за подршку органима самоуправе националних мањина надлежним за јавно образовање. То показује колики је терет за земљу да подмири повећане трошкове енергије због рата и одговора на санкције, али буџет то може, закључио је он.


Министар није желео да спекулише о могућем банкроту главног града и његовим последицама, истичући да се очекује да Будимпешта неће банкротирати. Гуљаш је такође рекао да је бивши градоначелник Иштван Тарлош, кога је подржавала влада, предао Будимпешту свом наследнику из редова опозиције "у веома добром стању", са растом прихода из године у годину, осим у годинама епидемије. Главни град је имао резерву од 200 милијарди форинти (521 милиона евра), а порески приходи су му порасли више од солидарног доприноса.


Говорећи о подршци од пола милијарде форинти, која је уплаћена опозиционом покрету Гергеља Карачоњија у предизборној кампањи, министар је рекао да је јасније него икада да је градоначелник умешан у прање новца у вези са подршком сопственој кампањи и да је она била у супротности са законом.


"Питање је одакле 500 милиона форинти (1,3 мил. евра), ко их је дао левичарској кампањи, због чега су га дали и шта су очекивали заузвра. Све то мора да разјасни главни град“, рекао је он и додао да власти морају да истраже шта се догодило и да у сваком случају Мађарска има веома строга правила против прања новца.


Мађарска поздравља чињеницу да и Пољска жели да пита људе о миграцијама, рекао је министар одговарајући на новинарско питање. Гергељ Гуљаш је напоменуо да Брисел жели да доноси одлуке о миграцијама изнова и изнова без консултација са онима који морају да сносе последице. Мађарска је, како је нагласио, дала добар пример одржавањем референдума.


bottom of page