top of page

Гуљаш најавио даљи раст цена гаса

Шеф кабинета мађарског премијера, министар Гергељ Гуљаш, каже да је ниво резерви ускладиштеног гаса тренутно висок, али да предвиђа да ће цене тог енергента поново порасти. Он је нагласио да би се то могло спречити ако би се што пре спровели прекид ватре и мировни преговори о рату у Украјини.На редовној конференцији за штампу, Гуљаш је рекао да ће влада и даље гарантовати ниже цене струје, гаса и даљинског грејања за становништво током целе године, као и финансијску заштиту, смањењем трошкова комуналних услуга. Како је истакао, у плану је да се таква пракса настави и следеће године.


Осврћући се на изјаву премијера Орбана да ће Мађарска градити електране на гас, Гуљаш је рекао да је један од циљева Министарства енергетике да обезбеди да снабдевање земље енергијом у највећој могућој мери буде из домаћих извора, као и да се електране на гас могу брзо изградити, иако би за то биле потребне два до три године. Рекао је да се на основу података које је јуче објавио Централни завод за статистику, вероватно може са сигурношћу рећи да је Мађарска прошла врхунац инфлације. Инфлација је у великој мери везана за спољне узроке, попут раста цена енергената, али сада, упркос њиховом паду, продавци не снижавају цене.


Гуљаш је истакао да је потребно предузети акцију и да је влада донела одређене одлуке, пошто циљ да се инфлација до децембра спусти испод 10 одсто остаје непромењен. Он је додао да је одговорност за инфлацију у потпуности на Централној банци и да постоји редовна комуникација између премијера и гувернера Централне банке. Гувернер Малточи је, као што смо већ пренели, јуче оштро критиковао неке владине мере за обуздавање инфлације као погрешне.


Гуљаш је говорио и о програму Габора Бароша, у оквиру којег је влада повећала износ корпоративних кредита са 300 милијарди форинти (791 милион евра) на 1.000 милијарди форинти (2,6 милијарди евра). Говорећи о неочекиваним порезима, министар је рекао да је потпуно фер да функционисању привреде доприносе и компаније са високим профитом. Он је, међутим, додао да ће тамо где могу, следеће године укинути овакав порез.


Што се тиче фондова ЕУ, он је рекао да не одустаје од убеђења да ће у Бриселу победити здрав разум, али је додао да неће условљавати измену закона пресудом суда ЕУ о претходном амандману. Замрзавање фондова за студентски програм Еразмус, назвао је "антимађарском осветом".


"У Бриселу из неког разлога мисле да без икаквог легитимитета могу боље да троше новац од демократски изабраних влада", рекао је Гуљаш, који је тај проблем назвао филозофским. Он сматра да би, када би се свим државама чланицама дала средства за посебне намене, као што су економски опоравак, економски развој или привремено финансирање повећања плата наставника, то би за ЕУ било много боље, а већина држава чланица би их ефикасније користила.


Осврнуо се и на чланство Шведске и Финске у НАТО-у, истакавши да НАТО није само одбрамбени савез, већ и заједница вредности. "Зато мађарска влада с правом мисли да, ако се Финци и Швеђани у много чему не слажу са њима, о томе треба да разговарају када траже подршку Мађарске", сматра Гуљаш.

Comments


bottom of page