top of page

Гуљаш: Одлука Пољске погрешно тумачена

Недавна јасна одлука пољског Уставног суда погрешно се тумачи у Европи, каже шеф Кабинета мађарског премијера. Он тврди да спор није око тога има ли правосуђе Европске уније предност над националним законодавством, већ које области које имају приоритет.


Гергељ Гуљаш је на конференцији за штампу рекла да се „не ради о првенству, већ о опсегу“, додајући да је у неким областима, попут права на конкуренцију, заједничко европско законодавство неопходно и да би његове одредбе требало спровести чак и на штету националних правила.


"Уставни суд Пољске дао је одговор на лошу праксу последњих година, према којој европске институције настоје да прошире обим својих овлашћења на области у којима државе чланице никада нису дале никаква овлашћења тим институцијама", рекао је он.


Премијер Виктор Орбан потписао је јуче резолуцију владе у којој поздравља пресуду пољског Уставног суда, у вези са односом између националног права и закона Европске уније и тражи да институције ЕУ поштују суверенитет држава чланица. У резолуцији се наводи да је „одлука Уставног суда Републике Пољске мотивисана лошом праксом институција Европске уније, која занемарује начело супсидијарности и настоји да државе чланице лиши права која никада нису додељена ЕУ, прикривеним проширењем овлашћења без измена Уговора Европске уније.


„Право ЕУ може имати предност само у областима у којима Европска унија има надлежност, чији је оквир утврђен Уговорима Европске уније. Институције Европске уније имају дужност да поштују националне идентитете држава чланица, које су саставни део њиховог темељног политичког и уставног поретка. Поред институција Европске уније, органи за спровођење закона држава чланица, посебно уставни судови и трибунали, имају право да испитају обим и ограничења надлежности Европске уније“, додаје се.


Влада у својој резолуцији позива институције ЕУ „да поштују границе суверенитета држава чланица у свом раду“.

Comments


bottom of page