top of page

Гуљаш о ЕУ фондовима и мигрантима

Шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш и портпаролка владе Александра Сенткираљи одржали су редовну конференцију за штаму, чије су се теме односиле на повећање пензија, миграције и фондове Европске уније.„Сваке године смо успевали да сачувамо вредност пензија, чак смо били у могућности да плаћамо премије за пензије када је економија земље била добро“, рекао је Гергељ Гуљаш и додао да је Влада могла да испуни ову обавезу чак и током епидемије ковида и сада, током рата у Украјини.


Признао је да је ове године инфлација већа од очекиване, па је једини начин да се очува вредност пензија исплата додатка на њу. "Дакле, у новембру ће поштар донети у просеку скоро пола месечне пензије више", рекао је Гуљаш и додао да се очекује да ће инфлација бити 18,5 одсто, што значи да ће претходно повећање пензија од 15 одсто морати да буде допуњено за наредним од 3,5 одсто. То износи додатних 3,1 одсто на већ повећану пензију од 15 одсто.


За просечну пензију од 210.700 ХУФ (539 ЕУР), месечно повећање пензије износи 6.532 ХУФ (16 евра). То значи издатак од 190 милијарди форинти (486 милиона евра) из буџета, а обухватиће око 2,5 милиона пензионера.


Осврћући се на међународне проблеме, Гуљаш је истакао да би однос ЕУ према илегалној имиграцији требало да се промени, јер уместо заустављања тог процеса, Брисел организује илегална пресељења становништва. "Миграције су у националној надлежности, свако је слободан да бира са ким жели да живи, а са ким не жели, а заштита спољних граница је обавеза ЕУ која се не може занемарити, јер доводи до тензија", рекао је он.


Насиље на мађарској граници је, подсећа Гуљаш, недавно ескалирало до те мере да се на граничаре испаљује бојева муниција. Он је поновио да је пакт о миграцији већ пропао, а Мађарска неће учествовати ни у каквој обавезујућој расподели миграната и неће спроводити такву одлуку.


Не желимо да стварамо мигрантска гета. Једино решење је да се спољне границе морају заштитити и све процедуре за азил морају бити спроведене пре уласка миграната. Сваки план ЕУ који одступи од овога, у сфери миграција, само ће створити мигрантске гето и ситуацију сличну оној на Лампедузи, поручио је он.


„Брисел злоупотребљава своја овлашћења, Европска комисија игра на време“, рекао је шеф Орбановог кабинета, оцењујући ситуацију у вези са исплатом фондова ЕУ Мађарској. Он тврди да ЕК кочи напредак тог процеса. "Дакле, да би заштитила наставнике и омогућила им повећање плата, влада ће предузети потребне кораке. Ставови ЕУ такође спречавају развој здравствене заштите и блокирају мађарске студенте да приступе програмима стипендирања које су имали у прошлости, као што је Еразмус плус", каже он.


Што се тиче мађарске владе, министар Гуљаш је објаснио да ће она радо одговарати на сва бриселска питања, али он тврди да „Брисел није постављао нова пошто је наш новац потрошен на нешто друго, вероватно је дат некој земљи ван Европске уније“,

алудирајући на огромну финансијску помоћ која је дата Украјини.


„Комисија би требало да престане да одуговлачи, да престане да крши законе који се такође односе на њу и да исплати новац који дугује Мађарској“, позвао је Гуљаш и навео да Мађарска доприноси заједничком буџету ЕУ, али није добила чак новац који је сама већ уплатила.

Comments


bottom of page