top of page

Гуљаш о односима Мађарске са САД-ом

Мађарска влада покушава да сарађује са актуелном демократском администрацијом Сједињених Држава као савезник, на прагматичан начин“, рекао је шеф кабинета мађарског премијера у Вашингтону и додао да настојања Мађарске „нису увек наилазила на отвореност“.Обраћајући се мађарским медијима, Гуљаш је рекао да се амерички републиканци „могу сматрати пријатељима Мађарске, јер мисле да би успешна, конзервативна влада у Мађарској могла да послужи као добар пример чак и њима“. Он је сугерисао да би у случају политичке промене у САД, билатерални односи „могли значајно да се побољшају“, под конзервативном америчком администрацијом".


Он је, међутим, додао да се воља Американаца мора поштовати и да ће Мађарска сарађивати са сваком демократски изабраном влашћу. Гуљаш је рекао да су европске конзервативне странке „напустиле много тога што су представљале деценијама" и да је Мађарској, "у том смислу, идеолошки, Републиканска странка много ближа, било да је реч о родном питању или породичној политици". Стога, како је рекао, званична Будимпешта види много сличности са Републиканском странком по тим питањима“.


Што се тиче рата у Украјини, Гуљаш је рекао да републиканци позивају на хитан прекид ватре и мировне преговоре. Ту позицију дели и „тренутно најпопуларнији републикански председнички кандидат Доналд Трамп“, додао је он.


Током посете Вашингтону, Гуљаш се састао са републиканским сенаторима и конгресменима, као и са руководиоцима више истраживачких института.

Commentaires


bottom of page