top of page

Гуљаш: Понос због хиљадугодишње државности

Поводом данашњег националног празника, Дана Светог Иштвана, грађанима се у име мађарске владе обратио шеф Кабинета премијера Орбана, Гергељ Гуљаш, који је истакао да је Мађарска једна од ретких древних европских држава, јер "данас готово да нема старих држава у Европи сличних Мађарској, која је била способна да се сама организује, успостави своју јавну управу и донесе законе пре више од хиљаду година".


Опстанак мађарске државе је, према Гуљашу, повезан са њеном одлуком да изабере суверенитет и независност: "Због тога што је краљ Иштван прихватио круну од папе, Мађарска није била приморана да постане ничији вазал. Краљева одлука да Мађарску учини хришћанском земљом значила је да је та земља могла бити независна и опстати", рекао је он.


Подсетио је да је друга половина миленијума у ​​историји Мађарске била повезана са низом борби за слободу: „Ипак, упркос свему овоме, Мађарска је преживела, јер је чак нација била довољно јака чак и онда када су земљу окупирале стране силе. Успела је да преживи и када су други народи пали или још нису ни постојали", рекао је он.


Због тога, истакао је Гуљаш, Мађарска мора да учествује у свим данашњим дебатама у Европи са пуним правом које припада једној хиљадугодишњој држави. Независност мађарске државе такође значи да она има одговорну владу, рекао је, додајући да је Мађарска успела да се одржи у борби против пандемије корона вируса у последњих годину и по дана.


Гуљаш је рекао да, због тога што Мађарска данас има више од 11 милиона држављана, сваку одлуку је потребно сагледати у кроз њен утицај на нацију у целини.

Comments


bottom of page