top of page

Гуљаш похвалио третман Мађара у Србији

Мађарска влада држи се принципа јединствене мађарске нације и има одговорност за сваког Мађара, рекао је у шеф кабинета премијера Орбана, Гергељ Гуљаш, на конференцији одржаној поводом Дана слободе Секеља - мађарске етничке заједнице у Румунији.Гуљаш је указао на мађарски закон о преференцијалном двојном држављанству за етничке Мађаре, као на један од првих закона које је 2010. године предложила коалиција Демохришћанске партије и Фидеса.


„Захваљујући том закону сада имамо 1,1 милион 'нових' мађарских држављана који живе широм света“, рекао је он, додајући да је двојно држављанство створило везу између државе Мађарске и Мађара „било да живе у матичној земљи или ван ње“.


Такође је приметио да око 20-25 одсто свих Мађара живи у заједницама ван Мађарске. Говорећи о разликама међу тим заједницама, рекао је да су закарпатски Мађари у најтежој ситуацији и да највећу подршку треба да имају људи који су остали у својој домовини, упркос рату.


Гуљаш је истакао везе Мађарске са Србијом и рекао да су се „односи из темеља променили, претварајући супротстављени однос, оптерећен међусобним историјским оптужбама, у пријатељство“. Он је додао да је приступ актуелне српске владе питањима мађарске мањине сада бољи него у било ком ранијем периоду, након склапања Тријанонског споразума.


Гуљаш сматра да је ситуација мађарске мањине у Румунији тешка, јер „отпор Румуније против употребе мађарских националних симбола није престао да постоји“. Што се словачких Мађара тиче, рекао је да се нада да би недавно успостављени изборни савез могао поново да обезбеди присуство етничких Мађара у словачком парламенту. Мађарска влада ће, по њему, пружити сву могућу помоћ свим мађарским заједницама ван граница.


Осврћући се на рат у Украјини, рекао је да Мађарска треба да „остане при здравом разуму и запамти ко је нападач, а ко нападнути, а да истовремено учини све да спречи да се регионални сукоб прошири на Европу“.


"Кључно је да се рат држи ван граница и да се НАТО не меша. Мађарска влада захтева да се поштује међународно право и право сваке земље на самоодбрану и територијални интегритет. У интересу је Мађарске и целе Европе да што пре дође до прекида ватре и мира. Када дође до мира, могли бисмо да се вратимо у средину 2010-их, када се чинило да економски раст и развој немају спољна ограничења“, рекао је он.


Гуљаш је рекао да би питање увођења евра могло да буде на дневном реду за пет или шест година "ако будемо добро радили“. Додао је да би за такав корак било потребно достићи 90 одсто просечног економског нивоа ЕУ и напоменуо да је Мађарска тренутно на 75 одсто тог нивоа.

bottom of page